U Banjaluci je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 54.846 turista, što je za 14.443 dolaska više nego u istom periodu lani, rečeno je Srni u gradskoj Turističkoj organizaciji.

Turisti su u prvih šest mjeseci ostvarili 83.144 noćenja ili 20.591 više u odnosu na rekordnu 2022. godinu, kada je u istom periodu evidentirano 62.553 noćenja, precizirala je savjetnik za odnose sa javnošću banjalučke Turističke organizacije Branka Branković.

Ona je navela da je u Banjaluci u junu evidentiran 11.321 turista, što je za 3.197 više nego u istom mjesecu prošle godine.

“U junu je evidentiran dolazak 3.816 domaćih i 7.505 stranih turista, a ostvareno je 16.807 noćenja, što je za 3.580 više nego u istom mjesecu lani”, istakla je Brankovićeva.

Ona je navela da je Banjaluka grad urbanog turizma i da Turistička organizacija poseban akcenat stavlja na manifestacioni turizam.

Ona je podsjetila da najstarija sportsko-turistička manifestacija u BiH i Banjaluci “LJeto na Vrbasu”, ove godine proslavlja sedamdeseti rođendan.

“Idejni tvorci `LJeta na Vrbasu` bili su Banjalučani. Tako je nastao Klub akademičara Banjaluke koji su 1953. godine organizovali i prve trke čamaca na Vrbasu”, navela je Brankovićeva.

Ona je istakla da su osnovne takmičarske discipline, osim atraktivnih skokova sa mosta, bile i trke dajak čamaca, kajak-kanua i takmičenje u preplivavanju Vrbasa.

“Stil skoka danas poznat kao `vrbaska lasta`, izvodi se sa 12 metara visokog mosta u dubinu rijeke Vrbas”, rekla je Brankovićeva.

Manifestaciju na rijeci Vrbas prvi put su organizovali članovi Kluba akademičara Banjaluka još 1953. godine pod nazivom “Karneval na Vrbasu”.

Krajem sedamdesetih godina manifestacija mijenja ime u “Susreti na Vrbasu”, a od 1996. dobija današnje ime.

Od 2004. godine Turistička organizacija grada Banjaluka brine i predano afirmiše ovu turističku ponudu.

Manifestacija “LJeto na Vrbasu” trajaće do nedjelje, 30. jula kada će biti održana trka dajakom. Dajak, simbol Banjaluke, je dugački čamac, gotovo jedinstven u svijetu po tome što se gura motkom – koja se takođe naziva dajak.