Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da BiH mora da funkcioniše kao zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja moraju biti jednako predstavljena, te da je Republika Srpska u najboljem statusno-političkom trenutku.

Dodik je rekao da identičan stav ima i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sa kojim je razgovarao.

On je naveo da izjave da je Republika Srpska izolovana, nemaju uporište i da to nije tačno.

“Dokazao sam da nije. To dokazuje i nedavna posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana i sastanci s njim. To dokazuju i moji sastanci sa Milanovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa delegacijom dolazi u Republiku Srpsku 3. avgusta, te da će tada biti održani sastanci o najvažnijim temama.

“Moja obaveza, kao predsjednika je da gradim najbolje odnose sa Srbijom i ja ih gradim”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je istakao da je ovo period najintenzivnije izgradnje.

“Vučić je podigao Srbiju. Voljeli ga ili ne, on je podigao Srbiju i politički i ekonomski. Pomaže Republiku Srpsku, ali Srpska pomaže Srbiju u onim kapacitetima kojim raspolaže. Možemo da budemo dobar partner”, rekao je Dodik.

Uvažavanje Srpske kod Srbije, smatra Dodik, vidljivo je i u prihvatanju da sjednica dvije Vlade bude održana u Srpskoj.

“Objektivno, to je uvažavanje i partnerstvo, a ne nametanje. Ponosan sam da smo uspjeli da obezbjedimo interes državnog rukovodstva Srbije da sjednemo ovdje”, rekao je Dodik i istako da samo snažna Srbija učvršćuje poziciju Srpske.

On je dodao da vlast u Republici Srpskoj u kontinuitetu drži hrvatski stav po pitanju BiH, jer i Hrvatima u BiH odgovara stav da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda sa istim pravima.

“Taj stav je bilo potrebno potvrditi. Da nisam otišao, onda pričaju nešto, kad odem, onda što si otišao. Ja razumijem da imaju jedan nivo nepodnošljivosti prema meni”, rekao je Dodik.

On je naveo da postoje određeni problemi oko projekata koje finansira EU, te poručio da će i to biti riješeno.

Dodik je istakao da su ovo najbolji trenuci Republike Srpske u statusno-političkom smislu, te da Srpska nikada nije imala bolje ekonomske pokazatelje.