U sarajevskoj opštini Stari Grad danas se održava referendum na kojem će se 36.193 glasača na redovnim biračkim mjestima moći izjasniti da li su za ili protiv opoziva načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića (NES).

Glasanje se vrši na 46 biračkih mjesta, od 07:00 sati ujutro do 19:00 naveče. Pravo glasa imaće 36.193 glasača, a putem glasačkog listića izjašnjavat će se da li su za ili protiv opoziva opštinskog načelnika.

Odluku o pokretanju opoziva načelnika donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na vanrednoj sjednici, održanoj 12.06.2023. godine, te formiralo Komisiju za provođenje postupka opoziva.

Oni koji su zbog bolesti spriječeni da glasaju na biračkim mjestima, svoje pravo moći će ostvariti putem mobilnih timova, prenosi Klix.

Prema procjenama, provođenje referenduma o opozivu općinskog načelnika u Općini Stari Grad Sarajevo koštat će do 120.000 KM, a Komisija za provođenje opoziva uložila je maksimalne napore da se naprave što manji troškovi i ostvare uštede u budžetu.