Španski političar i naučnik Pablo Ečenike (44) izazvao je veliku buru u svojoj zemlji skandaloznim tvitom na račun srpskog tenisera Novaka Đokovića. On je između ostalog Srbina nazvao ultradesničarom i prijateljem genocida pored još mnogih neugodnih epiteta.

Ečenike, koji je inače fizičar, sramno je izvrijeđao Đokovića, i to bez povoda, nakon što je Nole poražen od Karlosa Alkaraza u finalu Vimbldona u pet setova.

“Alkaraz je apsolutno impresivan i ono što je najbolje od svega – pobijedio je ultradesničara, putinovca, prijatelja genocida, antivaksera i teoretičara zavjere. To ovu pobjedu čini još većom” napisao je Ečenike na Twitteru.

Prvi koji je Ečenikea isprozivao poslije toga tvita jeste Frank Kuesta, tamošnje poznato TV lice i trener tenisa.

“Ovaj idiot ne radi ništa osim što u svakom pojavljivanju kritikuje špansko društvo. Uništili su sve odnose između nas i sve što su naši djedovi gradili u prošlosti. Sada je ovo strašilo svoje prljave riječi unijelo i u sport, posebno u tenis. Ovako ne znaju gdje više da prosipaju svoja sr**ja, pa moraju ovdje. Je***i idioti!”

A da su riječi pomenutog španskog političara, inače ljevičara, sramotne govori i činjenica da se Novak nikada javno nije pozicionirao u korist bilo kakve političke partije, da nikada nije javno podržao Putina niti bilo kakav genocid.

Takođe, protivio se samo vakcini protiv korone, ne i ostalim uobičajnim, te je jasno rekao da nikada nije bio antivakser, prenosi “Telegram”.

Ečenike je političar koji je rođen u Argentini i koji se sa 12-13 godina preselio u Španiju. Boluje od spinalne mišićne atrofije, a 2019. je izabran za člana Kongresa. Kao naučnik, Ečenike radi u Španskom nacionalnom istraživačkom savjetu u Saragosi.