U Narodnoj skupštini Republike Srpske počela je rasprava o prijedlogu izmjena Krivičnog zakonika Srpske, kojim se, između ostalog, kao krivično djelo uvodi kleveta.

Ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović počeo je da obrazlaže izmjene toga akta.

Poslanik SNSD-a Mladen Ilić rekao je da je uvaženo sve što je trebalo po pitanju iznesenih sugestija u toku javnih rasprava o izmjenama Krivičnog zakonika.

– Ne vežem usko medije za klevetu. Nemoguće je da neko dobije kaznu od 100.000 maraka. Postoje pojedinci koji zahvaljujući svojim izvorima finansiranja mogu da učine i do deset puta isto krivično djelo – rekao je Ilić i doda da mu je žao što je politička borba umiješana i u krojenje izmjena Krivičnog zakonika.

Njegov stranački kolega Srđan Mazalica rekao je da “hladne glave” treba razmatrati prijedlog izmjena pomenutog zakona.

– Klevete su nanijele ogromnu štetu pojedinim ljudima. Dobro plasirana i artikulisana kleveta nanosi trajno obilježje pojedincima. Ne radi se ovdje o slobodi mišljenja – rekao je Mazalica i dodao da je dobro što je brisano krivično djelo uvreda.

Prethodno je veliki broj novinara održao protestnu šetnju na kojoj su zatražili da prijedlog izmjena Krivičnog zakonika bude povučen sa dnevnog reda.

Međutim, njihov prijedlog nije dobio podršku skupštinske većine.