Politička trakavica oko korištenja Općinske vijećnice u Velikoj Kladuši, koja traje već pola godine, nastavljena je i jučer, kada je ponovo, po ko zna koji put, promijenjena brava na ulaznim vratima kako bi se mogla održati sjednica Općinskog vijeća.

I ovoga puta sala je bila zaključana po naređenju općinskog načelnika Fikreta Abdića Babe, a angažovani su i zaštitari kako bi onemogućili ulazak vijećnika iz nove parlamentarne većine.

Ipak, dolaskom policije oni su se povukli, a pošto je zamijenjena brava, održana je sjednica Općinskog vijeća.

Prema riječima Bisenije Mušedinović, predsjedavajuće ovog predstavničkog tijela, razmatrano je više tačaka od velike važnosti za život ove lokalne zajednice.

“Svi naši pozivi općinskom načelniku da sarađuje sa novom parlamentarnom većinom nisu naišli na odziv, već su opstrukcije nastavljene i dalje. Na ovom zasjedanju smo rješavali i problem dječjeg vrtića, kojem treba proširenje prostora, a svi ovi problemi su na čekanju zbog nečijeg inata”, kaže Mušedinovićeva.

Međutim, odmah nakon što je okončana sjednica, brava je po Abdićevom nalogu ponovo zamijenjena, a on se oglasio saopćenjem u kojem je ponovo doveo u pitanje zakonitost rada Općinskog vijeća.

“Građani moraju znati da sjednice koje neumorno saziva vijećnica Bisenija Mušedinović nemaju nikakvo zakonsko uporište već su odraz nefunkcionisanja sistema i situacije u kojoj se nalazi cijela država. Načelnik još nije dobio nikakvu obavijest niti službeni akt od institucija pred kojima se vodi spor oko nezakonitog imenovanja predsjedavajuće i rukovodstva Općinskog vijeća”, navodi se u Abdićevom saopštenju.

On i njegova Laburistička stranka ne priznaju Mušedinovićevu kao predsjedavajuću, niti odluke koje donosi Općinsko vijeće, čijim sjednicama se laburisti ne odazivaju, niti prisustvuju.

Prema njihovim stavovima, tokom formiranja nove parlamentarne većine i izbora rukovodstva Općinskog vijeća, napravljeno je niz nezakonitosti i kršenja parlamentarnih procedura.

Zanimljivo je kako se odluke koje donosi to tijelo ne objavljuju u lokalnom službenom glasniku, a kuriozitet je da Velika Kladuša ima dva budžeta, i to jedan koji je izglasalo Općinsko vijeće i drugi koji je proglasio Abdić.

Politička kriza u Velikoj Kladuši započela je krajem januara ove godine, kada su do tada vladajući laburisti, čiji je osnivač Abdić, otišli u opoziciju, a parlamentarnu većinu formirala koalicija koju čini pet političkih subjekata, a tada je za novu predsjedavajuću izabrana Mušedinovićeva.