Neke od najvećih privatnih firmi političara iz Republike Srpske  i njihovih porodica zaradile su lani gotovo 16 miliona maraka, a najuspješnije je bilo Mikrokreditno društvo „Fincredit“ u kojem je jedan od vlasnika banjalučki odbornik i profesor Srđan Amidžić sa dobiti od 3,2 miliona maraka.

Amidžić ima deset odsto vlasništva u „Fincreditu“ koji je prošle godine prihodovao 12,5 miliona KM, a imao je 67 zaposlenih.

Većinski vlasnik „Fincredita“ sa udjelom od 60 odsto je Dragan Mikerević.

Odmah nakon „Fincredita“ po dobiti slijedi preduzeće u vlasništvu poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Predraga Nešića „N trade“  koje je zaradilo 2,3 miliona maraka i prihodovalo 8,8 miliona KM.

Nešićeva firma je lani značajno popravila rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada su imali prihod od 2,6 miliona KM i dobit od 57.438 maraka.

Pozamašnu zarada od 2,2 miliona KM prošle godine je imalo i preduzeće „Weld mag“ u vlasništvu poslanika Socijalističke Partije u NS RS Zorana Kokanovića.

Ova firma čija je, prema finansijskim izvještajima, osnovna djelatnost niskogradnja ostvarila je prihod od oko šest miliona KM, a imali su 57 zaposlenih.

I Kokanovićeva firma je značajno popravila poslovni rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada je imala dobit od 660.243 KM i prihode od 2,8 miliona maraka.

Dobrim poslovnim rezultatom može se pohvaliti i ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović čija je firma „Oktan promet“ lani zaradila 2,1 milion maraka i prihodovala 2,7 miliona KM, dok su zapošljavali samo dva radnika.

U vlasništvu porodice Mitrović, tačnije Mitrovićeve supruge Nele Mitrović je i preduzeće „Šipad komerc“ koje je prošle godine imalo dobit od 468.369 KM i prihode od 658.840 maraka.

„Šipad komerc“ je takođe značajno popravio rezultat u odnosu na 2021. godinu kada su imali prihod od 183.748 KM i zaradu od 53.592 marke.

Radović obrnuo 9,1 milion maraka

Milan Radović poslanik SDS-a u NS RS vlasnik je preduzeća „Trust invest“ iz Sarajeva kao i restorana „Stara Ada“ u Banjaluci, a sudeći prema finansijskim izvještajima bolje je poslovalo sarajevsko preduzeće koje je prošle godine prihodovalo 4,3 milona maraka i zaradilo 1,4 miliona KM.

Radović u „Staroj Adi“ dijeli vlasništvo sa suprugom Stojankom Radović dok je i u preduzeću „Trust invest“ prema podacima Akte suvlasnik zajedno sa Malčom Rovčaninom.

Restoran „Stara Ada“ je lani imao prihode u iznosu od 4,8 miliona KM i dobit od 540.331 marku.

Firma „Studio design“ u vlasništvu je narodnog poslanika SPS-a Milana Milakovića, a prošle godine je ostvarila dobit od 676.068 KM i prihod od 7,3 miliona KM.

Za razliku od većine ostalih firmi političara Milakovićevo preduzeće je pokvarilo poslovni rezultat od pretprošle godine kada je zaradilo oko milion maraka, a prihodovalo 7,6 miliona KM.

„Studio design“ je pobjeđivao na velikom broju tendera Studentskog centra „Nikola Tesla“ ,  sportskog centra „Borik“, kao i KPZ-a Banjaluka.

Preduzeće „Drvoprerada Đurić“ iz Dervente u vlasništvu poslanika SDS-a u NS RS Pere Đurića zaradilo je prošle godine 580.541 KM, dok su prema zvaničnim izvještajima prihodovali 4,3 miliona maraka.

I Đurić je kao i Milaković pokvario poslovni rezultat iz 2021. godine kada je zaradio milion maraka i imao prihod od 4,6 miliona KM.

Đurićeva Drvoprerada jedno je od omiljenih preduzeća „Šuma Srpske“ te je od njih dobilo veliki broj vrijednih tendera.

Dobio na gorivu, pao na malinama

Za zanemariti nije ni poslovni rezultat firme „Auto-moto trade“ Srebrenica u vlasništvu potpredsjednika NS RS i poslanika SP-a Petka Rankića, koja je zaradila 330.501 marku, a prihodovala 10,1 milion KM.

Rankićevo preduzeće koje se bavi trgovinom uljima, gorivima i mazivima, kao i tehničkim pregledom pokvarilo je rezultat od preptrošle godine kada su imali dobit od 940.559 KM i prihod od 11,1 milion maraka.

Drugo preduzeće u vlasništvu porodice Rankić, tačnije supruge potpredsjednika NS RS Ljiljane Rankić „Agro-DR“ Bratunac poslovalo je u gubitku i to u iznosu od 373.02 KM, dok im je prihod bio 3,5 miliona maraka.

Ova firma koja se bavi trgovinom voćem i povrćem i koja je poznata po otkupu malina je 2021. godine imala 3,9 miliona KM prihoda i dobit 903.221 marku.

Poslanik SNSD-a u NS RS Slavenko Ristić posjeduje firmu „Balkan global“ Bijeljina koja je većinski vlasnik „Tehničkog remonta“ Bratunac.

Preduzeće „Tehnički remont“ ostvarilo je prošle godine dobit od 297.462 KM i prihod od 15,9 miliona maraka čime su imali sličan rezultat kao i pretprošle godine kada su zaradili 259.859 KM i prihodovali takođe oko 15,9 miliona maraka.

Kada je u pitanju preduzeće „Blakan global Bijeljina“ ono je poslovalo u gubitku 226.899 KM, dok im je prihod iznosio 272.175 maraka.

Drinić posreduje u trgovini

Poslanik PDP-a u NS RS Nebojša Drinić posjeduje preduzeće „Uprava“ koje se bavi posredovanjem u trgovini specijalizovanoj za određene proizvode.

Ovo preduzeće je prošle godine zaradilo 92.458 KM, dok su imali prihod od 286.771 marku.

Drinić je pretprošle godine zaradio 61.634 KM,  a prihodovao je 198.183 marke.

Načelnik Šipova Milan Kovač posjeduje tri preduzeća, a najbolje je poslovala „Drvna industrija Šipovo“ koja je zaradila 23.832 KM, dok su im prihodi iznosili 3,4 miliona maraka.

Njegova firma „Drvo-Emdex“ imala je dobit od 18.668 KM i prihod od 1,9 miliona maraka, dok je preduzeće „Emdex“ poslovalo u gubitku od 24.645 maraka.

Preduzeće „Olimp group“ iz Bijeljine u vlasništvu poslanice SDS-a u NS RS Mirjane Orašanin zaradilo je lani 21.934 KM, dok su im prihodi iznosili 271.771 marku.

Suprug i sin Željke Cvijanović utrostručili prihode

Firma „Prim“ iz Banjaluke u vlasništvu supruga i sina predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović Aleksandra i Stefana Cvijanovića zaradila je lani 872.882 KM dok im je prihod bio 3,8 miliona maraka.

Cvijanovići su prošle godine gotovo utrostručili prihode u odnosu na 2021. godinu kada su obrnuli 1,3 miliona KM i zaradili 174.775 maraka.

Stefan Cvijanović pored preduzeća u kojem je suvlasnik zajedno sa ocem Aleksandrom posjeduje još dvije firme i to „Beta inovatic“ i „Photo ICP“.

Za firmu „Beta inovatic“ nema dostupnih podataka o poslovanju za prošlu godinu, dok je preduzeće „Photo ICP“ bilo u gubitku 55 maraka.

Ni za preduzeće „Pilon“ u vlasništvu Filipa Cvijanovića drugog sina Željke Cvijanovića nema podataka o poslovanju za prošlu godinu.