Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske LJubiša Ćosić rekao je da je današnja zajednička sjednica dva saveza bila korisna jer su ravnopravne organizacije koje se bave istim poslovima razmijenile iskustva.

Na sjednici je razgovarano o prioritetima u radu dva saveza i izazovima sa kojima se susreću lokalne vlasti.
“Riječ je o jednom projektu Savjeta Evrope koji pokušava da saradnju između dva saveza podigne na viši nivo, što je dobro, ali mi uvijek zastupamo načelo ravnopravnosti i jednakosti u međusobnim odnosima”, naveo je Ćosić.

Ćosić je rekao da je razgovarano, kako o zajedničkom radu dva saveza, tako i o saradnji sa Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti.

“Sa kolegama smo podijelili neke naše ideje i prakse kada je riječ o određenim zakonskim rješenjima koja se tiču lokalnih zajednica, a koja su u Republici Srpskoj efikasnija nego u FBiH”, rekao je Ćosić.
On je izrazio uvjerenje da će funkcionalana zakonska rješenja koja postoje u Republici Srpskoj, poslužiti FBiH.

“Hvala ljudima iz Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope što žele da podrže naš rad, a samim tim i doprinesu boljem funkcionisanju naših lokalnih zajednica”, rekao je Ćosić.

Ćosić je naglasio da je Savez opština i gradova Republike Srpske u potpunosti reprezentativna organizacija koja zastupa interese sve i jednog grada i opštine u Srpskoj i u tom segmentu funkcioniše besprijekorno.

Ispred Grada Prijedora, kao lokalne zajednice koja je jedna od članova Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske, prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević.