Značaj upotrebe, očuvanja i ljepota ćiriličnog pisma istaknuta je danas u  Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici kroz manifestaciju na kojoj je otvorena izložba ćiriličnih rukopisa koji su pristigli tokom trajanja konkursa “Ćirilicom ostavljamo trag”.

Novčane nagrade i diplome prvoplasiranim učesnicima konkursa u četiri kategorije obezbjedila je i uručila poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić.

“Ovo je dokaz da se srpski jezik, pismo i tradicije mogu njegovati i promovisati među svim generacijama.  Sa ćirilicom se kao našim prvim pismom susrećemo u najranijem periodu života, ali u današnje vrijeme, doba informacionih tehnologija i stranih jezika, pojavljuje nam se latinično pismo kao dominantnije i upravo zato su ovakve manifestacije jako  važne”, rekla je Ćibićeva.

Ona je pohvalila inicijativu rukovodstva Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici i direktora te ustanove Danijele Balaban.

“Moja poruka danas može biti i molba da koristimo ćirilično pismo kada smo god u mogućnosti jer upravo tako ćemo na svim mjestima pokazati koliko zaista cijenimo naše pismo, jezik, kulturu, običaje i naš narod u cjelini”, rekla je Ćibićeva novinarima.

Direktor Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici Danijela Balaban istakla je da se izbor najljepšeg ćiriličnog rukopisa  prvi put ove godine organizuje u Kozarskoj Dubici, kroz konkurs “Ćirilicom ostavljamo trag”.

“Moram da priznam da ideja potiče od naše koleginice, bibliotekarke u Osnovnoj školi “Sveti Sava” profesora Dijane Knežević i profesora srpskog jezika Miloša Kecmana. U saradnji sa njima smo dogovorili na koji način da realizujemo konkurs i uspjeli smo u tome”, rekla je Balabanova.

Ona je precizirala da je na konkurs pristiglo 56 rukopisa učesnika iz prijedorske regije.

“Bilo je teško izabrati pobjednike, ali žiri je vrijedno odradio taj posao i rangirao učesnike na osnovu kriterijuma konkursa u četiri kategorije. Manifestacija će sigurno prerasti u tradiciju i sljedeće godine ćemo ponovo birati najljepše ćirilične rukopise”, najavila je Balabanova.

Ona je zahvalila posalniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobani Ćibić koja je podržala ideju i pomogla u realizaciji obezbjedivši finansijska sredstva kako bi se nagradili prvoplasirani učesnici, autor najljepših ćiriličnih rukopisa.

Profesor srpskog jezika i književnosti i bibliotekar u osnovnoj školi “Sveti Sava” Danijela Knežević rekla je novinarima da je ogroman značaj promovisanja ćiriličnog pisma prvenstveno jer je to srpsko pismo, značajno za očuvanje srpskog jezika, srpskog naroda i njegovog identiteta.

“Znamo da narod koji nema svoj jezik, koji nema svoje pismo, da taj narod faktički i ne postoji. Zadovoljni smo odzivom učesnika u svim kategorijama uključujući učenike i građane”, rekla je Kneževićeva.

Ona je istakla da je ćirilica kao pismo dosta potisnuta i zapostavljena u kulturnom i javnom životu, čak i u umjetnosti.

“Taj trend kreće od sedamdesetih godina 20. vijeka kada se ćirilica sve više potiskuje na margine i zapostavlja. U školama se ona naravno koristi jer je to osnovno srpsko pismo, ali van škola nažalost sve manje i manje. To su i razlozi zašto kroz ovakve manifestacije želimo da promovišemo ćirilicu i vratimo joj mjesto koje joj pripada”, rekla je Kneževićeva.

Naglasila je da je važno da u svakodnevnom životu ne preuzimamo tuđe riječi, izraze, skraćenice i tako dalje, već da primat dajemo svom jeziku i pismu.

Nagrađene autorke najljepših ćiriličnih rukopisa, učenice Anja Lazarević i Aleksandra Ritan istakle su u izjavi novinarima da svakodnevno koriste i vole ćirilično pismo, te da su ponosne jer je danas nagrađen njihov trud i lijep rukopis.

U ime svojih drugova učeničkog uzrasta, one su poručile da u budućnosti ne treba da strahujemo za ćirilicu jer učenici znaju da je to prvo i najvažnije srpsko pismo.

Četvoročlani žiri konkursa “Ćirilicom ostavljamo trag” na osnovu kriterijuma definisanih konkursom, ocjenjivao je urednost rukopisa, tehniku, format, izbor olovke kojom su radovi napisani i slično.

Na današnjoj izložbi nagrade su uručene i autorima radova koji ove godine nisu zadovoljili sve kriterijume za najljepši rukopis, ali su uložili veliki trud, kao i djeci iz udruženja “Rastimo zajedno” iz Kozarske Dubice.

Zahvalnica za učešće uručena je i Osnovnoj školi “Dragan Vujanović” iz Svodne jer su podstakli djecu da se prijave na ovaj konkurs i kolektivno poslali svoje prijave.

U kategoriji mlađih osnovaca za najljepši ćirilični rukopis prvo mjesto pripalo je Aleksandri Ritan, a u kategoriji starijih osnovaca Ani Lazarević.

U kategoriji srednjoškolaca prva je Ivana Semiz, a u kategoriji ostalih prijavljenih građana Svjetlana Jakšić.

Izložba ćiriličnih rukopisa u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici biće otvorena narednih četrnaest dana.