Šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Miroslav Krneta izjavio je da vodostaj rijeke Sane u Prijedoru trenutno iznosi 445 centimetara sa tendencijom rasta zbog padavina i rasta vodostaja uzvodno, da ima zaplavljenih imanja, ali ne i poplavljenih stambenih objekta.

-Jedan broj kuća odnosno domaćinstava u Bišćanima i Raškovcu je zaplavljen, ali za sada nemamo informaciju da je voda ušla u kuće- rekao je Krneta novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je bilo poziva građana iz Raškovca. “Tamo Sana nije prelila, nego je riječ o podzemnim vodama. Ako bismo djelovali da prebacujemo na drugu stranu, to je sistem spojenih posuda – vodu prebacujemo, ona se vraća. Srećom, ta voda nije ušla u kuće nego u dvorišta”, pojasnio je Krneta.

On je naveo da će se tu raditi nasip da spriječi prodor vode ukoliko bude potrebe za tim.

-Nije voda ušla u kuće, došla je do bašta, koliko mi imamo informaciju, a obišao sam do sada tri-četiri puta. Niko se nije žalio da je voda ušla u kuće- naglasio je Krneta.

Prema njegovim riječima, policija je dojavila da u Bišćanima ima jedna kuća za koju će eventualno reagovati vatrogasna jedinica čamcem.

-Ako ima problema, pozivam građane na mir i stabilnost. Neka zovu civilnu zaštitu i vatrogasce, pogotovo ovaj dio Bišćana. Ako treba da vršimo evakuaciju stanovništva i stoke, to ćemo uraditi- poručio je Krneta.

On je rekao da je rijeka Miloševica u koritu i da je to velika prednost za grad Prijedor, te dodao da nije bilo potrebe za realizaciju zaključaka sa jučerašnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, jer je situacija na terenu pokazivala drugačije.

-Na vrijeme ćemo reagovati u slučaju da dođe do povećanja vodostaja Sane – Civilna zaštita zajedno sa Odjeljenjem za stambeno-komunalne poslove, preduzećima angažovanim za građevinsku operativu i `Komunalnim uslugama` sa vrećama za pijesak, tamo gdje bude potrebe- naveo je Krneta.

Gradski štab za vanredne situacije Prijedor proglasio je juče prvi stepen pripravnosti za sve subjekte zaštite zbog očekivanog rasta vodostaja Sane i dostizanja kote redovne odbrane od poplava od 420 centimetara.