Četvrto međunarodno kviz-takmičenje “Nemanjići 2022/23”, o temi stradanja Srba u 20. vijeku, počinje danas u Banjaluci i trajaće do petka, 19. maja.

Član Organizacionog odbora takmičenja Vesna Milošević istakla je značaj čuvanja tradicije, te razvoja i njegovanja kulture sjećanja, naročite među mladim generacijama.

-Cilj nam je da kroz ovo takmičenje učenici saznaju neke činjenice i informacije o stradanja srpskog naroda, koje ne izučavaju u toku redovnog školovanja-, izjavila je Miloševićeva Srni.

Miloševićeva je napomenula da temu stradanja Srba nije lako prilagoditi za učenike uzrasta od 13 ili 14 godina, ali da je važno da se o tome govori i da se širi znanje.

-Nažalost, danas imamo malo i obrazovnih emisija na televizijama, za razliku od ranije, te đaci nemaju ni puno prilika da saznaju neke važne stvari o svojim precima-, rekla je Miloševićeva.

Učesnici takmičenja, koje organizuje Udruženje “Nemanjići” iz Čačka, su učenici koji su u prethodnim eliminacionim krugovima, koji su se odvijali onlajn, pokazali najbolje znanje.

Od gotovo 1.000 prijavljenih takmičara, u Banjaluku će doći šest ekipa iz osnovnih škola iz Srpske, četiri ekipe iz Srbije, dvije iz Mađarske, te po jedna iz Hrvatske i Švedske.

Takmičenje će biti održano u hotelu “Vidović”.