Vitomir Popović, profesor doktor međunarodnog prava i akademik Akademije nauka i umjetnosti RS, učestvovao je na naučnoj tribini “Pravni status imovine Republike Srpske”. Popović je prvi akademik iz Republike Srpske, koji je stao u zaštitu novinara i na novinarsko pitanje o usvajanju izmjena Krivičnog zakona o RS kojim se kriminalizuje kleveta rekao: Ja sam više tu na vašoj strani, nego na strani vlasti!

Popović je na pitanje da li se o izmjenama zakona treba održati konferencija ili rasprava u akademskim krugovima bio jasan.

–Ja podržavam i takvu konferenciju, zašto da ne. To su ozbiljna pitanja o kojima treba da raspravljamo. Ja sam više tu na vašoj strani, nego na strani vlasti, da znate. Nismo mi još uvijek toliko zrelo i jako društvo da imamo takav komoditet i da svaku izgovorenu riječ koja se nekome ne sviđa kaznimo nekoga čitavom njegovom imovinom. To je moj stav. Ja tu nemam nikakvih problema. Ne mislim da se treba omogućiti nekome da iznosi neistine, na taj način nanosi bilo kome štetu, to ne bi bilo dobro. Ali, da se treba napraviti balans, to je tačno. Da trebaju biti drakonske kazne, apsolutno nisam za to, rekao je Popović.

Ovaj akademik je bio jasan i po pitanju Zakona o državnoj imovini BiH.

-O imovini se neće raspravljati na bilo kakav drugačiji način, pa ni u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer je oblast koja se toga tiče uređena Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, poručio je Vitomir Popović.