Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije saopštila je u četvrtak da u svim školama u Srbiji 5. maja, prvog dana trodnevne nacionalne žalosti zbog masovnog ubijstva u beogradskoj osnovnoj školi, neće biti nastave.

– Pozivamo vas da razumete da tog dana škole neće raditi. Nemi smo pred činom koji nas je naterao da zatvorimo škole – saopštila je Unija poslije jučerašnje pucnjave u beogradskoj OŠ “Vladislav Ribnikar” u kojoj je trinaestogodišnji učenik ubio osmoro školskih kolega i zaštitara te vatrenim oružjem teško ranio još šest učenika i nastavnicu, preno 24 sata.

Unija je najavila da će, nakon konsultacija sa zaposlenima u obrazovanju, donijeti odluke o daljnjem djelovanju, o kojima će obavijestiti javnost.

Obustavu nastave najavio je i ogranak za prosvjetu sindikata Nezavisnost.

‘Umesto da ponudi ostavku, on krivi “zapadne vrednosti’

Istvremeno, raste pritisak velikog dijela javnosti, nevladinog sektora na ministra obrazovanja Branka Ružića da podnese ostavku jer se smatra da ima moralnu odgovornost zbog tragedije nezapamćene u savremenoj istoriji Srbije.

Tako je, među ostalima, Evropski pokret u Srbiji (EMINS) danas oštro osudio jučerašnju Ružićevu izjavu, na vanrednoj konferenciji za novinare u s Vladi Srbije, u kojoj je tragediju u školi stavio u kontekst globalnog uticaja društvenih mreža i interneta.

Umjesto da ponudi ostavku, Ružić krivi “kancerogeni uticaj interneta, video igrica i zapadnih vrednosti”, istakao je u saopštenju EMINS.

Ta je Ružićeva izjava zasmetala mnogima, a zahtjevom za njegovom smjenom reagovala je i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Sramotnom izjavom, tokom konferencije za medije, da sistem nije zakazao, pri čemu je optužio zapadne vrijednosti, internet i video igrice za stradanje djece, nastavnice i zaštitara, umjesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku, Ružić “nije propustio priliku bezobzirno politički zloupotrebiti veliku tragediju”, navodi u saopštenju Inicijativa.

Šef diplomatije i Ružićev stranački kolega Ivica Dačić nazvao je “potpuno relativnim” pitanje o tome hoće li ministar odstupiti s dužnosti.

– On je rekao da spreman to uraditi ako ima neke individualne odgovornosti u svemu, ali to neće pridonijeti tome hoće li se društvo posvetiti ovakvoj vrsti problema – rekao je Dačić za provladinu TV Happy.

Dačić je upitao i “što će se riješiti” ako Ružić podnese ostavku.

Ja bih razumeo da je reč o individualnoj odgovornosti i propustu, ovdje je reč o jednoj objektivnoj odgovornosti. Moramo se ozbiljno baviti ovakvim stvarima, ali ne samo narednih deset dana, već uvek – rekao je Dačić.