Bivša zastupnica u švedskom paramentu Karoline Nordengrip potpisala je ugovor s Oružanim snagama Ukrajine. Odluku je objavila na svom Instagram nalogu, prenosi Ukrinform.

– Informacija o mom ulasku u ukrajinsku vojsku proširila se vrlo brzo. Jako sam zahvalna za sve poruke i podršku koju primam od ljudi širom svijeta. Ponizna sam i ne znam šta bih rekla. Hvala vam. Razmislite postoji li nešto čak i malo što možete učiniti za Ukrajinu i pomozite im. Slava Ukrajini – napisala je Nordengrip.

Dodala je kako su neki mediji objavili da se pridružila Ukrajinskoj međunarodnoj legiji. Međutim, prema njenim riječima, to nije tačno jer je postala dio regularne vojske.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, bivša zastupnica rekla je da će služiti u 47. mehanizovanoj brigadi i da se već sprema za odlazak na front, iako je u posljednjih 15 godina svoj život povezala isključivo sa politikom u svojoj domovini.

Od 2018. do 2022. Nordengrip je bila poslanik Švedskih demokrata, krajnje desne stranke, u Riksdagu. Ipak, odlučila je promijeniti život prošle godine kada je vidjela i čula vijesti o događajima u Irpinu i Buči.