Ministar vanjskih poslova Jan Lipavski je objavio da je Vlada Češke stavila patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, na svoju nacionalnu sankcijsku listu zbog njegove podrške ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini. To znači da mu je zabranjen ulazak u Češku, zemlju članicu EU i NATO-a, te su mu zabranjene bilo kakve financijske transakcije s Česima.

Patrijarh Kiril, čije je građansko ime Vladimir Mihajlovič Gundjajev, nalazi se na spisku sankcija koji je objavljen na službenoj web stranici Ministarstva vanjskih poslova.

-Česte javne izjave patrijarha Kirila koje podržavaju rat u Ukrajini i opravdavaju zločine koje su tamo počinile ruske trupe, predstavljaju jasne dokaze koji su dostupni javno, izjavio je Lipavski na konferenciji za novinare.

Prošle godine, EU je pokušala uvrstiti ruskog patrijarha na listu sankcija, ali države članice nisu uspjele postići zajednički stav o tom pitanju zbog protivljenja Mađarske.

Jučer je patrijarh Kiril označio Ruse koji ne služe svojoj zemlji kao “unutarnje neprijatelje” i opisao patriotizam kao “najveću vrlinu”, prenijela je državna novinska agencija RIA.