Raketa je početkom sedmice lansirana iz svemirskog centra Esranž prije nego što je pala na planinski vijenac u Norveškoj.

Švedska svemirska korporacija (SSC) u čijem je vlasništvu centar uputila je izvinjenje i objavljeno je pokretanje istrage o incidentu.

Međutim, norveški zvaničnici tvrde da ih Švedska nije zvanično obavijestila o incidentu, prenosi britanski “Bi-Bi-Si”. – Ministarstvo spoljnih poslova nije dobilo zvanično obavještenje i kada se sličan prekogranični incident desi veoma je važno da odgovorni odmah obavijeste norveške vlasti adekvatnim kanalima, rekla je portparol norveškog Ministarstva spoljnih poslova Ragnild Simenstad. Prema podacima SSC, raketa je došla na visinu od 250 kilometara i ušla je u nultu gravitaciju, gdje su vršeni eksperimenti mikrogravitacije o potencijalnim gorivima bez ugljenika i stvaranje efikasnijih solarnih ćelija.

Međutim, raketa je pala na lokaciju udaljenu četrdesetak kilometara od planiranog mjesta pada, 15 kilometara unutar teritorije Norveške u oblasti Malselv.

Riječ je o planinskom lancu udaljenom desetak kilometara od najbližeg naseljenog mjesta i na visini od kilometar. Niko nije povrijeđen, niti je prijavljena materijalna šteta.