Iako na zvaničnoj fejsbuk stranici Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske stoji da se trenutno izvode građevinski radovi i sanacija objekta stvarnost je nešto drugačija. Naime istovremeno dok biblioteka tvrdi da se vrši rekonstrukcija u istim prostorijama održavaju se događaji te se na fotografijama jasno može vidjeti da od građevinskih radova nema ni traga.

Stvarni razlog je potpuno drugačije prirode, a riječ je o dugu NUB RS prema Institutu informacionih nauka iz Maribora koji je vlasnik Cobiss sistema za poslovanje biblioteka a dug iznosi 43.200 evra.

Računi nisu plaćeni od februara 2021 godine, a mjesečna obaveza NUB  RS je  3290 evra.

Dana 13.04. Cobiss sistem je isključen zbog neplaćenog duga što se može provjeriti u IZUMU kao i u NUB RS. Obavještenje da biblioteka neće raditi do 26. aprila zbog mijenjanja instalacija što u stvarnosti nije pravi razlog.

Ovo nije prvi put da se dešava ovakva situacija, isključenja je kako saznaje TOK TV bilo i ranije i to u julu i u decembru 2022. godine, ali uz obećanja da će dug biti plaćen i uplatom jednog dijela duga IZUM je uključivao sistem, a biblioteka je mogla nastaviti poslovanje.

Zategnuti odnosi na relaciji Vlade RS i NUB aktuelni su već neko vrijeme. Na čelu NUB se već puna tri mandata nalazi Ljilja Petrović Zečić koja je na poziciji direktora NUB RS od 2010 godine i koja je bila  kadar Igora Radojičica i Nebojše Radmanovića kao i odbornik u Skupštini Grada Banjaluka 2016 godine.

Vlada RS je 2021. dodijelila biblioteci 5 miliona maraka te je ova ustanova tada kupila prostor u kojem se nalazila Privredna komora Republike Srpske.

Vlada je tada takođe redovno plaćala usluge Cobiss sistema koje je biblioteka koristila od Izuma iz Slovenije. Međutim da stvari nisu kako bi trebalo da budu može se vidjeti po neplaćenim dugovanjima, još uvijek neusvojenom izvještaju o radu i finansijskom izvještaju biblioteke  za predhodnu godinu koji treba da usvoji  Vlada RS. Zabrinjava i činjenica da je direktorica u posljednje vrijeme zaposlila nekoliko novih radnika, ali bez konkursa i bez saglasnosti  Vlade.