Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) poslala je na više adresa nadležnih u Srpskoj dopise kojim traže informacije u vezi sa dolaskom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu i uručenjem odlikovanja 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), s tim što odgovore još nisu dobili.

Iz BORS-a je za “Nezavisne novine” potvrđeno da ne odustaju od zaključaka donesenih na sjednici Predsjedništva BORS-a u Derventi od 6. aprila.

-Dodjelu odlikovanja 103. brigadi HVO-a u Derventi najoštrije osuđujemo i ocjenjujemo kao drskost i tešku provokaciju. Podsjećamo da su pripadnici ove brigade počinili teške zločine nad Srbima u Posavini, a posebno u Derventi, i da su u njenom sastavu bila lica koja su pravosnažno osuđena za svirepa ubistva i mučenja- stoji u tim zaključcima.

Borci su tada pozvali institucije čija nadležnost je dogovaranje posjeta stranih državnika i utvrđivanje protokola da njih i cijelu javnost obavijeste o eventualnim propustima prilikom procedure utvrđivanja protokola.

-Ako je dodjela odlikovanja bila planirana, zahtijevamo odgovornost onih koji su to odobrili, a ako nije, zahtijevamo da javno saopšte da je predsjednik Hrvatske odstupio od utvrđenog protokola. Takođe, tražimo da u budućnosti Boračkoj organizaciji na vrijeme budu dostavljene informacije o najavi ovakvih ili sličnih događaja- stoji u zaključcima Predsjedništva BORS-a.

Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva BORS-a, rekao je u petak za “Nezavisne novine” da su uputili dopise svim institucijama sa svojim zaključcima.

-Uputili smo dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova, Odboru za bezbjednost Narodne skupštine, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, ministru, tražeći odgovor šta se desilo u tom lancu- rekao nam je Rogić i potvrdio da odgovore još čekaju.

Stigao im je, dodaje, odgovor jedino od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je o svemu dao svoj komentar, a sa kojim su održali sastanak. Rogić je naglasio da je stav boraca i BORS-a da je Milanović za njih nepoželjna osoba u Republici Srpskoj, što su ponovili i na sastanku kod Dodika.

Podsjetimo, nakon sastanka delegacije BORS-a i Dodika, iz Kabineta predsjednika Srpske su saopštili da je delegacija BORS-a usmeno upoznala predsjednika Republike sa svojim zaključcima u vezi sa posjetom Zorana Milanovića Derventi, kojima je definisano da je predsjednik Hrvatske za Boračku organizaciju persona non grata na području Republike Srpske i da BORS traži od republičkih institucija da se čin dodjele odlikovanja pripadnicima 103. brigade HVO-a najoštrije osudi.

Podsjećamo, Milanovićev postupak u Derventi izazvao je ogorčenje političkog vrha Srpske i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Reakcije se ne stišavaju, pa je tako  Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u NS RS, u petak izjavio da je Klub poslanika PDP-a krenuo u realizaciju zaključaka Predsjedništva PDP-a o tome da se uputi inicijativa prema NS RS za usvajanje rezolucije kojom bi Milanović bio proglašen nepoželjnim u Republici Srpskoj, kao i obavezujuće preporuke prema članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske da se ova tačka stavi na dnevni red Predsjedništva.

On je ovaj prijedlog uputio prema svim šefovima klubova, šefovima poslaničkih grupa i nezavisnim poslanicima koji participiraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske.