Ukrajinski lider, Vladimir Zelenski, danas je donio odluku o nametanju sankcija 254 ruskih preduzeća i organizacija iz namjenske industrije, kao i 438 ruskih pojedinaca, među kojima su i sportisti. Ova informacija objavljena je na zvaničnom veb sajtu kancelarije predsjednika.

Prvim dekretom uvedene su sankcije protiv 254 ruske korporacije i organizacije koje su povezane sa sektorima ruskog odbrambenog sistema, bezbjednosti i pružanja internetskih usluga. Uz to, sankcije su uvedene i protiv 351 osobe, kako je prenio medij Sputnjik.

Drugi dekret uveo je lične sankcije protiv 87 ruskih državljana, među kojima su poznati sportisti poput plesača na ledu Ilije Averbuha, osvajača srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2002. godine, kao i profesionalnog fudbalera i golmana ruskog kluba CSKA iz Moskve, Igora Akinfejeva.

Ovim dokumentom Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine dobilo je nalog da obavijesti relevantne institucije u EU, SAD i drugim zemljama o primjeni sankcija, kao i da pokrene pitanje uvođenja sličnih restriktivnih mjera.