Zelje je proljetni „čistač“ organizma od infekcija, toksina i parazita
Iako je bogato brojnim hranljivim materijama, zelje se od davnina smatra „hranom za siromašne“ koja će u proljeće obaviti „veliko spremanje organizma“
Zelje je samonikla biljka, lisnato povrće čiji krupni listovi, pomalo kiseli i gorki, sadrže oksalnu kiselinu, koja može da bude toksična ukoliko se prečesto jede. Ali, postoji i pitomo zemlje, koje se sadi kao i drugo povrće. Stiže u proleće i iako je bogato brojnim hranljivim materijama, zelje se smatra „hranom za siromašne“. Korijen ove biljke dosta se koristio u tradicionalnoj medicini širom sveta za lečenje različitih poremećaja, a sve zbog svojih laksativnih, diuretičkih, antipiretičkih i antiinflamatornih svojstava, kao i za liječenje rana.
Najukusnije je mlado zelje jer ne sadrži gorčinu kao stariji listovi
Zelje sadrži antrahinone, tanine, flavonoide i fenolne kiseline, a neka od ovih jedinjenja pokazala su antiinflamatorne i antioksidativne efekte. Rezultati različitih istraživanja pokazuju da su neki antrahinoni imali antiinflamatorno dejstvo, a rhein, takođe antrahinon, nedavno je predložen za dugotrajno liječenje osteoartritisa.
Listovi zelja imaju „kovrdžave“ ivice, čija je uloga da hvataju kišu, maglu i rosu, kanališu vodu prema centralnoj žili lista, a zatim prema korenu. Stručnjaci navode da se za ishranu koriste mlađi listovi jer stariji, koji su duže bili izloženi sunčevoj svjetlosti, sadrže dosta gorčine.
Zelje se koristi kao zamjena za meso
Zelje je veoma bogato vitaminima (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E i K), a najviše vitaminom C i mineralima kao što su gvožđe, fosfor i kalcijum. Zbog nutritivnih vrednosti zelje se u vegetarijanskoj kuhinji često koristi kao zamena za meso. Bogato je ugljenim hidratima, celulozom, belančevinama, flavonoidima, taninima, eteričnim uljima, jedinjenjima antrahinona, kao i mineralnim solima gvožđa, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fosfora.
Proljetni „čistač“ organizma koji jača imunitet
U narodnoj medicini zelje se od davnina koristi za bolje varenje, a s obzirom na to da je jedan od najmoćnijih antioksidanasa odlično je za detoksikaciju, čišćenje creva ali i kompletnog organizma. Takođe, smatra se da otvara apetit kod ljudi koji „slabo“ jedu, a dobro je i za snižavanje krvnog pritiska, prenosi EklinikaTelegraf