U Crnoj Gori održava se drugi krug predsjedničkih izbora. CEMI i CDT nadgledaju regularnost sprovođenja izbora i evidentiraju nepravilnosti.

https://youtu.be/_7EU1yhF_gI

Pocijepao listić nakon što ga je fotografisao

Na biračkom mjestu u OŠ „Radojica Perović“ u Podgorici prijavljeno fotografisanje glasačkog listića, javlja CEMI. Članovi biračkog odbora su intervenisali i spriječili su građanina da glasa, nakon čega je ta osoba pred svima pocijepala svoj listić i napustila biralište.

„BO unio u zapisnik navedeni događaj. Ovim je pomenuti glasač povrijedio član 71a ZIOPa, kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja u prostoriji za glasanje (telefon, mobilni telefon, laptop, tablet računar itd)“, kazali su iz CEMI-ja.

CEMI:  Član biračkog odbora daje novac glasačima

Na biračkom mjestu 16 u Tuzima građanka je prijavila da član BO daje novac građanima koji dolaze na glasanje.

“U prijavi se potvrđuju tri, uz navođenje da postoje saznanja o još nekoliko identičnih slučajeva”, saopštili su iz CEMI-ja. 

CDT: Incident u Podgorici nakon opravdanog poništavanja dva listića

Kako javlja CDT, na biračkom mjestu broj 25 u OŠ “Vladimir Nazor” u Podgorici, došlo je do incidenta nakon opravdanog poništavanja dva glasačka listića zbog povrede tajnosti glasanja. U incidentu je oštećen pečat na glasačkoj kutiji, nakon čega je pozvana i policija. Glasačka kutija je ponovo zapečaćena, i glasanje je nastavljeno.

“Na biračkom mjestu broj 49 OŠ Miločani u Nikšiću, na licu mjesta se popunjavaju zahtjevi za glasanje putem pisma, što je suprotno zakonu. Zahtjev za glasanje putem pisma moraju biti potpisani od strane birača”, navode iz CDT-a. .

Na biračkim mjestima broj 37 OŠ u Strahovom Dolu u Pljevljima i biračkom mjestu broj 106-D Dom omladine Donja Gorica u Podgorici, od početka glasanja nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora.

“Na biračkim mjestima u mjesnoj zajednici Zagorič (21 A, Bi C) u Podgorici nije vidno istaknuta zastava Crne Gore, što je suprotno pravilima o uređenju biračkih mjesta”, javlja CDT. 

Sukob dvije osobe u Podgorici, intervenisala policija i hitna

Kako javlja CEMI, ispred BM 17 u Podgorici desio se incident između dvije osobe koje su se sukobile, povodom čega je intervenisala policija i hitna pomoć. Sukob nije povezan sa izbornim procesom, javlja CEMI. 

Član biračkog odbora prepisao podatke građanke koja je došla na glasanje

Prema navodima CEMI-ja jedna građanka je prijavila da je nakon što je dala ličnu kartu, član BO na BM Studentski dom u Podgorici podatke na poseban bijeli papir, A4 formata, koji je sklonio i ostavio sa strane.

„Ovakvo postupanje suprotno je čl. 71a st. 2 #ZIOPa koji propisuje da je članovima biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno na biračkom mjestu vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima“, opominju iz CEMI-ja.

CEMI: Više birača fotografisalo glasački listić

Posmatrači i građani prijavljuju čestu upotrebu mobilnih telefona na biračkim mjestima, kao i fotografisanje glasačkih listića, što predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOP-a kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

Jedan listić proglašen je nevažećim u Baru nakon što je član biračkog odbora primijetio da je glasač fotografisao listić.

Zabilježeno je i da na više biračkih mjesta nije obezbijeđen adekvatan prilaz osobama sa invaliditetom. 

CDT: Jutro mirno i bez većih nepravilnosti

Kako javljaju posmatrači CDT-a, prilikom otvaranja, na nekoliko biračkih mjesta (BM broj 12 u Zeti, BM broj 30 II-A u Danilovgradu i BM broj 43 u Pljevljima) je uočeno da nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisnicima, odnosno obaviještene su OIK.

Takođe, na biračkom mjestu broj 43 Glibaći u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.

“Podsjećamo da je zakonom propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici”, saopšteno je iz CDT-a.

Birač nasrnuo na članove odbora

Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove BO i otvorio glasačku kutiju, javljaju posmatrači CEMI-ja. Policija je izašla na biračko mjesto.

Fotografisao automobile i ispitivao ko je glasao

Na biračkom mjestu bu OŠ “Meksiko” nepoznata osoba fotografisala je tablice automobila ispred BM, javlja CEMI, a nakon toga je postavljala pitanja ko je do tog trenutka glasao, a zatim napustila biračko mjesto.

Bilbord na 30 metara od biračkog mjesta

Iz CeMI-ja su naveli da se u Podgorica u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na 30 metara od biračkog mjesta 14 nalazi bilbord na kojem je reklama za kandidata Jakova Milatovića.

“Zakon o izboru odbornika i poslanika zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta”, naveli su iz CeMI-ja.

Pored toga, kako navode, na Bulevaru Sv. Petra Cetinjskog 17 na 30 metara od biračkog mjesta nalazi se bilbord sa reklamom za kandidata Mila Đukanovića.

Nikšić: Član biračkog odbora naglas izgovara imena

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je da u Nikšiću – MZ Dragova luka, na biračkom mjestu 17 član biračkog odbora naglas izgovara ime i prezime birača od samog početka glasanja.

“Shodno članu 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika (ZIOP), članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi”, naveli su iz CeMI-ja.

https://youtu.be/waaWf5ilk6c