Ministarstvo poljoprivrede USK predstavilo je rezultate ovogodišnje žetve strnih žitarica na osnovu kojih je vidljiv osjetan pad u ovoj grani poljoprivredne proizvodnje u odnosu na proteklu godinu.

Tako se navodi da je ukupno zasijano i požnjeveno oko 8.000 hektara zemljišta sa žitaricama, te da je ukupna proizvodnja iznosila nešto više od 22.000 tona.

U odnosu na proteklu godinu, manje je bilo zasijanih površina za više od hiljadu hektara, a proizvodnja je osjetno smanjena.

Kada je riječ o površinama, najviše ih je zasijano na području Cazina, koji je zastupljen sa više od 50 posto, dok najmanji udio ima Ključ, svega tri posto, a najraširenija kultura je pšenica.

Ministarstvo poljoprivrede USK predložilo je mjere koje uključuju osiguranje posebnih mehanizama kredita za obrtna sredstva primarnim poljoprivrednim proizvođačima, podršku osposobljavanju malih mlinova, jačanje savjetodavne službe te su ukazali na potrebu rješavanja problematike organizovanog otkupa.

Na prijedlog Poljoprivrednog zavoda Vlada Unsko-sanskog kantona prihvaćen je prijedlog mjera u cilju uspostavljanja robnih rezervi na području USK. Prema riječima pojedinih proizvođača, urod pšenice je umanjen i do 70 posto zbog loših vremenskih prilika i dugotrajnih suša koje su uticale na rast i razvoj ove važne poljoprivredne kulture.

“Stanje je katastrofalno, sve je krenulo jako loše još od same pripreme i sjetve, koja je zakasnila zbog lošeg vremena. Vlažnost je bila izuzetna i to je uticalo na pojavu i razvoj raznih bolesti, zatim divlje životinje su također učinile svoje, uništile dio prinosa i sve je bilo kako ne treba”, kaže Eladin Žerić, poljoprivrednik iz Bihaća.

Samir Čaušević, poljoprivrednik iz Cazina, dodaje da su na razvoj žitarica uticale vremenske prilike i posebno dugotrajni kišoviti period.

“Kiša je uticala da žitarice ne budu na vrijeme poprskane, također na vrijeme nisu ni pognojene, tako da su to sve bili veliki problemi”, kazao je Čaušević.

Ovdašnji poljoprivrednici se nadaju pomoći i intervenciji nadležnih državnih instuticija kako bi im se pomoglo da prebrode ovu tešku godinu.

Ministar poljoprivrede u Vladi USK Adis Džanić kaže kako situacija nikad nije bila teža.

“Imali smo jako loše vremenske prilike, zatim tu su bile i katastrofalne poplave, tako da su sve grane poljoprivredne proizvodnje u lošoj situaciji. Ove godine smo iz kantonalnog bužeta poljoprivredu pomogli sa devet miliona maraka, što je rekordna cifra do sada, ali ni to neće biti dovoljno kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima. U narednom periodu bićemo prisiljeni raditi rebalans budžeta kako bismo pomogli poljoprivrednicima”, kazao je Džanić.