-Vrijeme je za konačan rasplet po pitanju 2022/2023. sezone u Premijer ligi BiH za rukometaše. Po informaciji koju sam dobio od predsjednika Rukometnog saveza BiH Vladimira Brankovića danas u Beču biće održan sastanak čelnika Evropske rukometne federacije (EHF) i članova Upravnog odbora RS BiH, kaže predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpkse Marinko Umičević.

Dodaje da očito ne mogu sami greške da priznaju, a ono što je sasvim sigurno je da o problemu po pitanju završnice prošle sezone neće dobiti odgovor iz EHF iz čijeg je sjedišta ranije naglašeno da se oni neće miješati u unutrašnje odluke Rukometnog saveza BiH.

-Ipak, najsikrenije se nadam da će se konačno okončati ova ružna saga, jer su odluke UO RS BiH od 3. avgusta 2022. godine bile potpuno nelegalne i ishitrene. Ono što mogu da naglasim, a to je, da sa Rukometnim savezom Republike Srpske neće biti nikakve trgovine, i nećemo dozvoliti bilo kakav prenos nadležnosti i dok sam ja u savezu nikada takve stvari neću dozvoliti. Radim po zakonu, statutu i drugim aktima, i tako moraju da se ponašaju i ljudi koji vode Rukometni savez BiH. Što se nas tiče Rukometni klub Hercegovina iz Nevesinja je i dalje član Premijer lige BiH, a mi ćemo na završnici Кupa Republike Srpske koji se održava 9. i 10. septembra tekuće godine u Višegradu, obaviti žrijeb za novu takmičarsku sezonu koja u m:tel Prvoj ligi Republike Srpske počinje 16/17. septembra, dodaje Umičević.

Umičević dalje kaže da je mišljenja da je ovo sve bilo nepotrebno, jer da su se u RS BiH pridržavali propisa, ne bi ni donijeli ishitrenu odluku po pitanju koliko klubova treba da ispadne iz muške lige, kao i o „baražu“ za popunu ženske lige. Iz svega ovog treba izvući pouke, a ono što još želim da istaknem jeste da ovdje neće biti ni poraženih kao ni pobjednika.

-Mnogo vremena je izgubljeno, klubovi se uveliko spremaju za novu sezonu, upravo i radi njih treba da se ovaj problem riješi do kraja ovog mjeseca i nadam se da će se to desiti za dobrobit rukometnog sporta u Republici Srpskoj i BiH, zaključuje Umičević.