Osnivač Fondacije “Pronađi me” Igor Јurić rekao je za RTRS da će slučaj nestale djevojčice Danke Ilić u Banjskoj Poljani kod Bora promijeniti istoriju potrage za nestalom djecom jer je prvi put u Srbiji pokrenut sistem “Pronađi me”, izrazivši nadu da će djevojčica biti pronađena.

Јurić je rekao da je potrebno uvezivanje regiona u sistem “Pronađi me”, kako bi on bio upotpunjen i kako bi sve zemlje reagovale odmah po nestanku djeteta.

– Kada neko dijete nestane u Srbiji, a vi u Republici Srpskoj ne reagujete odmah kao mi i obrnuto, nećemo imati dovoljno uspjeha. Zato sam insistirao na uvezivanju čitavog regiona. Prvo uvezivanje biće između Srbije i Republike Srpske, odnosno BiH – rekao je on.

Јurić je rekao da nema novih saznanja o nestaloj djevojčici, ali da MUP Srbije intenzivno radi na operativnom polju i da je istraga u ovoj fazi usmjerena na bližu familiju i prijatelje.

On je podsjetio da za djevojčicom traga više od 600 pripadnika MUP-a.

Podsjećamo, dvogodišnja Danka Ilić u utorak je nestala u Banjskom polju kod Bora. Pripadnici MUP-a, tokom potrage koja je ušla u šesti dan, pretražuju dio Brestovačke reke.

Danka je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

Djevojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Zbog njenog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sistem “Pronađi me”, namijenjen za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica.

Cilj je da se omogući brza distribucija informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija procijeni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinijelo pronalasku djeteta.

Hitno obavještavanje podrazumijeva slanje poruke o nestanku maloljetnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS-a svim građanima preko njihovih mobilnih operatora, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama.